joi, 17 iunie 2010

Smecheria si odraslele ei

ȘMÉCHER, -Ă, șmecheri, -e, adj. (Adesea substantivat) Care știe să iasă din încurcături, pe care nu-l poți păcăli; abil; isteț, dezghețat; șiret, șarlatan. – Din germ. Schmecker „persoană cu gust rafinat”.

Smecheria s-a transmis din generatie in generatie de-a lungul timpului, s-a manifestat pe diverse domenii, a uimit lumea prin viclesugul ei inteligent, dar distructiv si s-a deformat datorita ineptiei urmasilor care au abordat-o doar de dragul de a se simti superiori, pierzandu-i pe deplin esenta.

Ajunsa in zilele noastre, smecheria se desfasoara sub mai multe forme si moduri diferite, dar in rare dintre ele este pastrata natura ei fundamental isteata. S-a pierdut sensul real al cuvantului si este folosit in necunostinta de cauza pentru cele mai penibile intamplari, tot de cei care comit faptele respective, din dorinta de a iesi la iveala asa zisa siretenie a lor.

Astfel, imi permit sa enumar cateva situatii in care protagonistul ar fi considerat smecher in zilele noastre.
Esti considerat smecher cand:

-conduci pe strada cu geamurile masinii deschise, pentru ca lumea sa-ti asculte muzica.
-nu respecti regulile de circulatie, ca mai apoi sa primesti o amenda de care “sa te doara in pula” sau sa-ti spargi botul intr-un stalp.
-ai un mers de pinguin oparit la coaie si ii sfidezi pe toti cu privirea ta patrunzator de stupida.
-nu platesti culegerea de matematica pentru care ti-a dat ma-ta bani, in schimbul procurarii a catorva grame ieftine, sa tragi si tu o liniuta, doua, in ora de fizica, ascunzandu-te dupa ghiozdan, sa nu te vada profa, dar privind-o totusi ostentativ.
-nu stergi tabla cand iti vine randul ca elev de serviciu.
-comunici cu voce tare impreuna cu semenii tai, cand e vorba de aia pe care i-ai spart aseara in Club Value, la concertul cu Fratii de Aur si Lupoaica Ghicitoare.
-iti cumperi doar haine de firma cand bunica iti da bani cu ocazia majoratului tau, la care, eventual, te imbeti si la care, eventual, multi or sa-si piarda virginitatea iar fetele or sa ramana grele.
-te pozezi doar in ipostazele cele mai strasnice, de obicei cu un lant excentric la gat sau cu o pereche de ochelari in discoteca.

Lista ar putea continua multa vreme, dar ma tem ca smecherasii sa nu si-o ia in cap mai tare cand aud de faptul ca lumea ii vorbeste atat de des. Oricum, cunoasteti si voi prea bine cazurile de prostie acuta, ca doar traim intr-o lume a smecheriei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu