joi, 17 iunie 2010

Secunde si milenii

Vizionam aseara cu sufletul la gura filmul “The Man from Earth”, focalizandu-mi atentia asupra subiectului incitant al acestuia, si anume afirmatia socanta a lui John (35 de ani la o prima vedere), cum c-ar fi un “om al grotei”, ce-si duce inca existenta de-o durata de 14000 de ani. Dupa studiile tratate de acesta de-a lungul timpului, se considera a fi un Cro-Magnon (primii hominizi care aveau un schelet foarte asemanator cu cel al oamenilor moderni). Lucrul acesta conduce la dezbateri tensionante in casa acestuia, alaturi de vecinii lui veniti sa-i ureze ramas bun inainte de a se muta definitiv din actuala locuinta.
Parerile sunt in mare parte sceptice, dar se ajunge la concluzia ca asa cum John nu poate sa-si dovedeasca autenticitatea spuselor, la fel nici prietenii lui (toti profesori), nu au puterea sa le infirme, deci n-ar avea nimic de pierdut ascultandu-i declaratiile iesite din comun, care starnesc pe langa amuzament si sentimente indoielnice, si porniri nervoase, teama sau lacrimi.

Este o pelicula ce te pune pe ganduri si demonstreaza neputinta omeneasca de a aduce o explicatie rationala asupra unei problematici de natura supranaturala, chiar divina, as putea spune. Faptul ca exista lucruri ce nu pot fi cuprinse intru totul cu mintea, indiferent de studiul obtinut, il face pe om sa se simta limitat si sa-si realizeze dimensiunea infinit mai mica in fata imensului Necunoscut.

Ironic e faptul ca in timpul filmului, cuvinte inecate in lacrimi mi-au dat de veste prin telefon de moartea unei cunostinte de varsta mea. Eram curios de cauza nefericitei intamplari, ca ma apoi sa aflu de motocicleta condusa neexperimentat cu viteza si sa ma cuprinda un dezgust de care mi-era oarecum rusine, constiinta spunandu-mi ca nu se cuvine. Bine totusi ca se cuvine ca traficul din Romania sa fie mai periculos decat razboiul din Afganistan (unde mor zilnic mai putini oameni decat victimele de pe soselele noastre).

Pe de o parte, mii de ani si imperii ridicate, pe de alta parte, secunde de neatentie si catastrofe in lant.
“Nu e nicio diferenta intre secunde si milenii, caci intr-o simpla secunda c-o unda sonica pot fi anihilati toti pamantenii.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu